Блог

ChatGPT: Все, що потрібно знати про чат-бота зі штучним інтелектом

1/5/23

ChatGPT — це чат-бот зі штучним інтелектом від OpenAI, який може генерувати текст за допомогою коротких підказок, що дуже зручно. Нещодавно він був покращений за допомогою новітньої моделі написання мови GPT-4 від OpenAI (платні користувачі мають доступ до цієї моделі).

OpenAI інвестує значні кошти у розробку і вдосконалення інструментів штучного інтелекту, таких як ChatGPT. Багато відомих брендів вже експериментують з використанням ШІ для створення реклами та маркетингових текстів.

Нижче наведено графік оновлень, випусків продукту ChatGPT та найпоширеніші запитання нижче.

Хронологія останніх оновлень ChatGPT

OpenAI завершила продаж акцій на суму $300 млн при оцінці до $30 млрд

За документами це кілька венчурних фірм, таких як Tiger Global, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive і K2 Global, купують нові акції компанії. За джерелом, фонд Founders Fund також інвестує. Венчурні інвестори вклали більше 300 млн доларів за оцінкою компанії в 27-29 млрд доларів.

Це окремо від великої інвестиції від Microsoft, яка була оголошена раніше цього року. За словами людини, знайомої з розробкою, яка закрилася в січні, вона становить близько 10 млрд доларів.

OpenAI планує запровадити новий рівень підписки на ChatGPT Business

OpenAI описує свою нову пропозицію під назвою ChatGPT Business як інструмент для фахівців та компаній, які хочуть більш контролювати свої дані та управляти своїми користувачами.

Згідно з політикою використання даних API, дані кінцевих користувачів не будуть використовуватися за замовчуванням для навчання наших моделей. ChatGPT Business буде доступний для користувачів протягом найближчих місяців.

У ChatGPT додали інтерпретатор для зручної візуалізації даних

Користувачі та тестувальники відзначили, що цей інтерпретатор особливо корисний для розв'язування математичних задач, аналізу та візуалізації даних, та перетворення файлів між форматами.

Додавання цього інтерпретатору до ChatGPT може відкрити нові можливості для програмування, математичних завдань та аналітики даних, що забезпечить переваги для нових користувачів. Код, запущений плагіном інтерпретатора у ChatGPT, працює в сеансі чату.

Плагін від Zapier дозволяє зв'язувати ChatGPT з 5000+ програмами

Тепер можна автоматизувати завдання в ChatGPT за допомогою Zapier. ChatGPT може створювати тексти та відповіді на запитання, пояснювати складні терміни та писати листи та твіти. OpenAI розробив протокол для зовнішнього використання мовних моделей.

Плагін для ChatGPT від Zapier дозволяє взаємодіяти з понад 5000 програмами, включаючи Google Таблиці, Gmail та Slack.

OpenAI підключає ChatGPT до Інтернету

Один з цікавих плагінів у ChatGPT — інструмент для перегляду веб-сторінок. Він дозволяє ChatGPT відповідати на запитання, використовуючи дані з Інтернету.

Плагін використовує API пошуку Bing для отримання вмісту з Інтернету та показує всі веб-сайти, які він відвідав під час створення відповіді. Цей плагін пошуку є відкритим та дозволяє ChatGPT шукати релевантну інформацію з персональних та організаційних джерел з дозволом.

Раніше ChatGPT мав обмежену інформацію про дати, події та людей, але тепер з цим плагіном може давати відповіді на більше запитань.

OpenAI запустив плагіни та маркетплейс для ChatGPT

OpenAI запустив плагіни для ChatGPT, які розширюють можливості бота. Вони дозволяють ChatGPT отримувати нові знання, виконувати обчислення та використовувати сторонні сервіси. Плагіни доступні в альфа-версії.

OpenAI спочатку передає перевагу невеликій кількості розробників і передплатників преміум-плану ChatGPT Plus через список очікування.

Розблокування потужності GPT-4 API для розробників

API GPT-4 зараз у бета-версії. Щоб отримати доступ, потрібно записатися в лист очікування. Після приєднання до списку очікування та отримання доступу до API GPT-4, ви зможете використовувати його для обробки природної мови, створення вмісту, перекладу, узагальнення тощо.

Надалі ви зможете налаштувати його параметри та пристосувати вихідні дані до своїх потреб. Отримайте потужність GPT-4 і підніміть свою роботу на наступний рівень.

Анонсовано GPT-4 — нова версія ChatGPT розумніша за попередню в 500+ разів

OpenAI випустила нову версію моделі штучного інтелекту GPT-4. Ця нова модель демонструє ще більш високі результати, ніж її попередник, на низці тестів, призначених для вимірювання інтелекту та знань людей і машин. GPT-4 здатна обробляти вхідні зображення та текст і видавати текстові відповіді.

Нова версія містить 45 гігабайт навчальних даних, що дозволяє моделі надавати точніші результати, ніж її попередник. Крім того, модель розширена до 1,6 трильйона параметрів, що дозволяє їй вирішувати набагато складніші завдання, а також забезпечує більшість алгоритмів для підвищення точності результатів.

GPT-4 базується на більш потужних GPU і TPU, що забезпечує його більшою швидкістю порівняно з GPT-3.

Ключові відмінності між ChatGPT та Bing

ChatGPT і Bing AI використовують мовні моделі GPT, але це різні платформи. Версія чат-бота від Bing — це, по суті, пошукова система на основі штучного інтелекту, яка має більш складну індексацію та сканування.

ChatGPT — багатоцільовий чат-бот, який сканує велику кількість ресурсів, з яких його навчали. Незважаючи на ці нюанси, обидва інструменти виконують схожі функції.

Новини від Мінцифри: Відкрито реєстрацію в ChatGPT з України

З моменту запуску ChatGPT в Україні не було доступно. Ті, хто хотіли ним користуватися, мусили орендувати номер телефону іншої країни та використовувати VPN, тепер цього все не потрібно.

Команда Мінцифри має приємну новину для всіх користувачів — повідомила, що дослідницька компанія OpenAI дозволила вільний доступ до ChatGPT з України.

ChatGPT українською, розуміє чи ні?

ChatGPT — велика мовна модель, створена OpenAI, що може генерувати людський текст на різних мовах, включаючи українську.

Це цінний інструмент для вивчення мов, створення контенту та досліджень завдяки здатності розуміти запити та надавати на них відповіді.

Плани Open AI щодо покращення поведінки ChatGPT

Open AI вивчає поведінку своїх систем штучного інтелекту, які вони створюють. З моменту запуску ChatGPT користувачі ділилися неприємними результатами, наприклад, політичною упередженістю або образливими коментарями.

Нейромережі Open AI – це масивні нейронні мережі, які вивчаються на широкому діапазоні даних, а не програмуються явно. Наразі цей процес ще не досконалий. Однак компанія Open AI працює над удосконаленням методів узгодження своїх систем штучного інтелекту з людськими цінностями, особливо тому, що системи штучного інтелекту стають все більш ефективними.

Чому нейромережа ChatGPT стала популярною, а інші ні

Чат-бот ChatGPT, який працює на мовній моделі GPT-3.5 від OpenAI, став рекордсменом за кількістю активних користувачів. За два місяці з початку лютого 2023 року він зібрав аудиторію у 100 млн осіб.

Модель GPT-3.5 була покращена в співпраці з Microsoft на їхній суперкомп'ютерній інфраструктурі Azure.

Порівняння: безкоштовний ChatGPT проти платної версії ChatGPT Plus

ChatGPT Plus - платна версія сервісу ChatGPT, доступна з лютого. Її ми порівняли з безкоштовною версією за архітектурою, навчальними даними, продуктивністю та програмою. ChatGPT Plus використовує 24-шарову модель трансформатора з 1,5 мільярдами параметрів, тоді як безкоштовна версія має меншу 12-шарову модель з 117 мільйонами параметрів.

Дані для навчання ChatGPT та ChatGPT Plus взято з книг та веб-сторінок. ChatGPT Plus навчався з більшими та більш різноманітними даними, в тому числі багатомовними.

ChatGPT Plus випереджає ChatGPT за продуктивністю та генерацією текстів. У тестах на розуміння мови та генерацію ChatGPT Plus перевершив ChatGPT та інші мовні моделі, досягнувши найсучасніших результатів у багатьох контрольних наборах даних.

Microsoft анонсує новий браузер Edge на основі ChatGPT

Компанія запускає продукт разом із новими розширеними функціями ШІ для браузера Edge, обіцяючи новий досвід перегляду веб-сторінок і пошуку інформації в Інтернеті. Корпорація Майкрософт використовує модель OpenAI, яка підтримує ChatGPT, щоб забезпечити всі ці функції.

Новий Bing доступний для обмеженого попереднього перегляду на робочому столі, але користувачі можуть лише задати один із попередньо встановлених запитів і щоразу отримувати однакові результати. Існує також список очікування, щоб зареєструватися для повного доступу в майбутньому.

Microsoft працює над інтеграцією ChatGPT у свій пошук Bing

Головний директор компанії Сатья Наделла поділився прогресом у кількох захоплюючих проектах, зокрема на партнерстві з OpenAI і ChatGPT для Bing. Microsoft також продовжив партнерство з OpenAI на суму 10 мільярдів доларів, ставши ексклюзивним хмарним партнером для OpenAI.

Google оголосила про свого конкурента ChatGPT, а Bard - експериментальний розмовний сервіс штучного інтелекту - тестується обмеженою групою і найближчими тижнями стане доступний більш широкому колу користувачів.

OpenAI анонсує платний ChatGPT Plus за $20 на місяць

OpenAI представила ChatGPT Plus — щомісячний план за 20 доларів США, який дає пріоритетний доступ до чат-бота зі штучним інтелектом, навіть у пікові години, коли безкоштовним користувачам доводиться чекати.

За цим планом ви також отримаєте швидший час відгуку та пріоритетний доступ до нових функцій і вдосконалень. OpenAI продовжуватиме пропонувати безкоштовний доступ до ChatGPT 3.5.

ChatGPT встановлює рекорд зростання бази користувачів

ChatGPT досяг 100 млн активних користувачів в січні, що зробило його найшвидше зростаючою програмою в історії. За даними Similarweb, у січні середня кількість унікальних відвідувачів ChatGPT становила близько 13 млн на день. Це дає OpenAI перевагу перед іншими компаніями штучного інтелекту, а зростаюче використання допомагає навчити відповіді чат-бота. Однак доступність інструменту ставить питання щодо академічної нечесності та дезінформації. Microsoft також інвестувала в OpenAI минулого місяця.

Microsoft планує інвестувати $10 млрд в OpenAI

Microsoft оголосила про нові інвестиції в OpenAI, що стануть основою для більшої конкуренції з Google. Обидві компанії зможуть комерціалізувати технологію штучного інтелекту. Інвестиції будуть розміром $10 млрд, а ChatGPT від OpenAI є яскравим прикладом такої технології.

Microsoft додала технологію OpenAI до своєї пошукової системи Bing, яка стає потенційним конкурентом Google. Ці інвестиції показують, наскільки Microsoft замкнена в конкуренції з Google в галузі штучного інтелекту.

Дата випуску та функції ChatGPT 4, зміна цифрового ландшафту

ChatGPT змінює цифровий ландшафт. Розмовний інструмент штучного інтелекту OpenAI змінює Інтернет та впливає на життя мільярдів людей. ChatGPT 4 - це наступний крок, він буде розумнішим, матиме більше функцій та можливостей, яких немає в поточній ітерації GPT-3.5.

Нові можливості ChatGPT 4 включають покращену обробку природної мови, підвищену точність розмов, розширений потік розмов, а також вбудовану технологію розпізнавання обличчя для аналізу емоцій клієнта.

У яких країнах доступний ChatGPT? Список підтримуваних країн

ChatGPT не доступний у всіх країнах світу через юридичні, регулятивні чи політичні причини. Ми перевірили, у яких країнах ChatGPT доступний, а в яких - ні.

Покрокова інструкція по реєстрації в ChatGPT

Реєстрація в ChatGPT дуже проста і займає всього кілька кроків:

  1. Перейдіть на сайт ChatGPT.
  2. Натисніть кнопку "Зареєструватися" або "Увійти" в правому верхньому куті екрану.
  3. Введіть свою електронну адресу та пароль.
  4. Підтвердьте свою електронну адресу, якщо це потрібно.
  5. Готово! Ви можете почати використовувати ChatGPT.

Історія компанії OpenAI та як ChatGPT змінює світ

OpenAI — дослідницька компанія, що розробляє "дружній" штучний інтелект. Заснована у 2015 році ініціативою Ілона Маска та інших, має на меті розширення можливостей людей за допомогою безпечних та відкритих інструментів штучного інтелекту.

За останні роки, OpenAI створила вражаючу лінійку інструментів, включаючи DALL-E - генератор зображень зі штучним інтелектом та CodexAI - інструмент підказок коду.

Особливо популярним став ChatGPT — потужний чат-подібний інструмент штучного інтелекту.

Часті запитання:

Що таке ChatGPT? Як він працює?

ChatGPT - це універсальний чат-бот, який використовує штучний інтелект для генерації тексту після введення користувачем запиту, розроблений технологічним стартапом OpenAI. Чат-бот використовує GPT-4, велику мовну модель, яка використовує глибоке навчання для створення тексту, схожого на людський.

Коли був випущений ChatGPT?

30 листопада 2022 року ChatGPT був випущений для публічного використання.

Яка остання версія ChatGPT?

Як безкоштовна версія ChatGPT, так і платна ChatGPT Plus регулярно оновлюються новими моделями GPT. Остання модель — це GPT-4.

Чи є ChatGPT безкоштовним?

На додаток до платної версії ChatGPT Plus, існує безкоштовна версія, яка вимагає лише входу в систему.

Хто використовує ChatGPT?

Будь-хто може використовувати ChatGPT! Все більше технологічних компаній і пошукових систем використовують чат-ботів для автоматизації тексту або швидких відповідей на запитання користувачів.

У чому різниця між ChatGPT і чат-ботом?

Чат-бот — це будь-яке програмне забезпечення/система, яка веде діалог з вами/людиною, але не обов'язково на основі штучного інтелекту.

Наприклад, існують чат-боти, які базуються на правилах, тобто дають шаблонні відповіді на запитання.

ChatGPT працює на основі штучного інтелекту і використовує технологію LLM для генерації тексту після підказки.

Чи може ChatGPT писати есе?

Так, тільки спілкування обмежене правилами компанії OpenAI.

Чи може ChatGPT зафіксувати наклеп?

Ці моделі не знають і не переймаються правдою, їм важливо, щоб це виглядало правдоподібно. Це може бути проблемою, коли використовуєте їх для домашнього завдання, але якщо вас звинувачують у злочині, якого ви не скоювали, це може бути наклепом.

Ми побачимо, як будуть оброблятися тривожні заяви, створені ChatGPT, в наступні кілька місяців, поки технічні та юридичні експерти намагатимуться впоратися з найшвидшо зростаючою проблемою в індустрії.

Чи є у ChatGPT додаток?

Для iPhone та Android не має окремих додатків, але користувачі можуть використовувати чат-бота через браузер або сторонні додатки, які використовують публічний API ChatGPT на своїх мобільних пристроях.

Яке обмеження на кількість символів у ChatGPT?

Немає документації, що ChatGPT має обмеження на кількість символів. Але деякі користувачі стверджують, що є обмеження на кількість символів після 500 слів, які можна ввести.

Чи має ChatGPT API?

Так, він вийшов 1 березня 2023 року.

Які приклади повсякденного використання ChatGPT?

Наприклади повсякденної діяльності можуть включати програмування, написання скриптів, відповіді на електронні листи, створення списків, розробку ідей для блогів, підведення підсумків та інше.

Які є розширені можливості використання ChatGPT?

Приклади розширеного використання включають такі дії, як налагодження коду, використання мов програмування, розуміння наукових концепцій, та розв'язування складних проблем.

Наскільки гарний ChatGPT у написанні коду?

Залежно від характеру програми можливо варто використовувати інші інструменти. Враховуючи можливості ChatGPT, він може допомогти з написанням коду на Python, проте для розробки цілої програми це може бути не достатньо. Важливо врахувати контекст, оскільки згенерований код не завжди ідеально підходить для конкретного використання.

Чи можете ви зберегти чат ChatGPT?

Так, OpenAI дозволяє зберігати чати в інтерфейсі ChatGPT, що знаходиться у бічній панелі екрана. Наразі немає вбудованих функцій обміну.

Які є альтернативи ChatGPT?

Існує багато конкурентів чат-ботів зі штучним інтелектом, наприклад Together, Bard від Google та Claude від Anthropic. Розробники створюють альтернативи з відкритим кодом, однак запускати їх важче, іноді навіть неможливо.

Які суперечки виникли навколо ChatGPT?

CNET став у центрі конфліктів після того, як Futurism повідомив, що видання публікує статті, згенеровані штучним інтелектом. Red Ventures, яка володіє CNET, була звинувачена у використанні ChatGPT для SEO-просування, навіть якщо інформація була неправдивою.

Кілька великих шкільних систем і коледжів, включаючи державні школи Нью-Йорка, заборонили ChatGPT у своїх мережах і на своїх пристроях. Вони стверджують, що штучний інтелект перешкоджає навчальному процесу, сприяючи плагіату та дезінформації, з чим не погоджуються всі освітяни.

Були випадки, коли ChatGPT звинувачував людей у фальшивих злочинах.

Нещодавно компанія Discord оголосила, що інтегрувала технологію OpenAI у свого бота на ім'я Клайд, де двоє користувачів обманом змусили Клайда надати їм інструкції з виготовлення нелегальних речовин.

Де я можу знайти приклади підказок ChatGPT?

Кілька майданчиків пропонують ChatGPT безкоштовно або за символічну плату, в тому числі PromptBase та ChatX. Щодня їх з'являється все більше. Також ви можете скористатись GPT у пошуковій системі Bing.

Чи можна виявити ChatGPT?

Це завдання не просте. Декілька інструментів твердять, що можуть визначати текст, створений ChatGPT, але в наших тестах вони найчастіше були непослідовними.

Чи є чати ChatGPT публічними?

Ні, але недавно OpenAI помилково дозволив доступ до заголовків деяких користувачів іншим користувачам сервісу. Помилку вже виправлено.

Кому належить авторське право на контент або медіа, створені за допомогою ChatGPT?

Користувач, який надіслав запит до ChatGPT, є власником авторських прав.

Які судові процеси відбуваються навколо ChatGPT?

Жодного, спрямованого безпосередньо проти ChatGPT.

Проте OpenAI бере участь принаймні в одному судовому процесі, який може мати наслідки для систем ШІ, які навчаються на загальнодоступних даних, і який стосується ChatGPT.

Чи існують проблеми з плагіатом у ChatGPT?

Отже. Моделі штучного інтелекту, які генерують текст, наприклад ChatGPT, часто відкидають контент зі своїх навчальних даних.

Усі статті