Блог

Чому нейромережа ChatGPT стала популярною, а інші ні

15/2/23

ChatGPT — це не перший текстовий бот, але він дійсно унікальний. На початку лютого 2023 року за два місяці аудиторія активних користувачів ChatGPT досягла 100 млн осіб. Цим самим додаток встановив історичний рекорд зі зростання відвідувачів.

Чат-бот ґрунтується на мовній моделі від OpenAI — GPT-3.5. Це покращена версія моделі GPT-3.

Скріншот із інтерфейсу ChatGPT

Його навчання проводилося у співпраці з Microsoft на їхній суперкомп'ютерній інфраструктурі Azure.

Зовсім недавно OpenAI додала преміум-підписку за 20 доларів для ChatGPT, а ще раніше анонсувала GPT-4 для ChatGPT.

Скріншот із платним тарифом ChatGPT Plus

На відміну від більшості чат-ботів, ChatGPT відстежує стан користувача, запам'ятовуючи попередні запитання і відповіді, дані йому в тій самій розмові. Також відповіді проходять через API-модерації - для запобігання видачі образливих результатів від запитів користувачів та отримання образливих відповідей.

Головна перевага — це обсяг даних, використаних для навчання - він просто колосальний, тут і мільйони книжок, і статті Вікіпедії, пошукова видача Google, раніше було під'єднано бази даних Twitter (пізніше Ілон Маск відкликав доступ до них), посилання з сайту Reddit.

Розмір даних у різних версіях GPT

Не можна твердо сказати, що ChatGPT "вб'є" Google у плані пошуку. На відміну від відомого пошуковика, ChatGPT у відповідь на запит користувача надає лише одну лаконічну та повну відповідь, тоді як Google надає різноманіття інформації за вашим запитом — посилання на сайти, картинки, карти тощо.

Інформація може бути не завжди релевантною, але більш зручна для аналізу різних джерел.

Отже, з чат-ботом зручніше працювати, коли потрібно знайти щось конкретне, про що користувач більш-менш має уявлення. Якщо користувач не впевнений точно, що потрібно знайти, або необхідно кілька варіантів рішень, то Google допоможе більше.

ChatGPT виріс до 1 мільйона користувачів за 5 днів

Технології розвиваються швидко, і якщо ви прочитали цю статтю, значить розумієте потенціал цього інструменту для вашої діяльності.

Якщо хочете продовжити розвиватися в цьому, приходьте на наш повний курс з AI.

Усі статті