Блог

GPT-4 — нова версія ChatGPT розумніша за попередню в 500+ разів

14/3/23

Повний аналіз анонсу та всієї відомої на даний момент інформації

Привіт! Я хочу повідомити вам гарну новину. Дослідницька компанія OpenAI, яка розробила ChatGPT, оголосила про випуск нової версії моделі штучного інтелекту під назвою GPT-4.

GPT-4 — це нова модель для ChatGPT, яка демонструє ще більш високі результати на низці тестів, призначених для вимірювання інтелекту та знань людей і машин. Новий ChatGPT також може обробляти вхідні зображення та текст і видає текстові відповіді.

Всі можливості GPT-4

1. GPT-4 розумніший за GPT-3

Більший набір даних: GPT-3 поставляється з 17 гігабайтами даних, а нова версія OpenAI, GPT-4, містить 45 гігабайт навчальних даних. Це означає, що оновлена модель здатна надавати набагато точніші результати, ніж його попередник.

Більша модель: GPT-3 — це модель на 175 мільярдів параметрів, OpenAI розширив модель до 1,6 трильйона параметрів з випуском GPT-4. Це означає, що модель здатна вирішувати набагато складніші завдання, ніж будь-коли раніше. До цього, кількість параметрів у різних джерелах була вказана, як 100 трлн параметрів (хоча точна кількість не розголошується OpenAI). Можливо, це плановий показник у рамках розвитку цієї версії моделі і на неї розраховували оптимізацію, це хороша новина.

Кращі результати: Крім того в GPT-4 реалізовані алгоритми для підвищення точності результатів. Ці алгоритми можна використовувати для підвищення точності моделей машинного навчання і, таким чином, отримання більш якісних результатів.

Швидкість: GPT-4 швишше за GPT-3, оскільки він базується на більш потужних GPU і TPU.

2. GPT-4 має довшу пам'ять

Великі мовні моделі натреновані на мільйонах текстових даних, але мають обмежену пам'ять.

У GPT-3.5 ця межа — 4096 токенів, що дорівнює близько 8000 слів або 4-5 сторінкам книги. GPT-4 має максимальну кількість токенів — 32,768, що дорівнює близько 64 000 слів або 50 сторінкам тексту.

Таким чином, під час спілкування або написання тексту модель може зберігати в пам'яті до 50 сторінок. Це дозволяє їй посилатися на події, які сталися багато сторінок тому.

3. GPT-4 знає багато мов

Багато тестів машинного навчання написані англійською, що іноді ускладнює їх зрозуміння. OpenAI перевели 14 000 завдань за допомогою Azure Translate, щоб продемонструвати можливості машинного навчання іншими мовами. Тестування охоплює 57 тем на 26 різних мовах.

GPT-4 робить крок у цьому напрямі, демонструючи, що він здатний відповісти на тисячі запитань з вибором відповідей з високою точністю, від італійської до української та корейської.

4. GPT-4 проходить тести краще за людей

У розмові GPT-3.5 та GPT-4 можуть бути незначні відмінності, але GPT-4 виявляється більш надійним, креативним та здатним обробляти більш складні запити, ніж GPT-3.5.

Компанія OpenAI проаналізувала через тестування на різних контрольних тестах, включаючи іспити для людей, щоб краще зрозуміти різницю між цими двома моделями.

Нова модель може не тільки перевершити прохідний бал на Єдиному іспиті для адвокатів, який використовується для кваліфікації юристів у багатьох штатах США, але й отримати результат, що входить у 10% найкращих результатів людей.

5. GPT-4 може бачити та розуміти зображення

Найбільш важливою зміною в моделі ChatGPT, що вона може розуміти більше одного типу інформації. ChatGPT (GPT-3.5) і GPT-3 можуть працювати тільки з текстами. Але GPT-4 може обробляти зображення та знаходити в них інформацію.

Завдяки цьому, ви можете запитувати систему про те, що зображено на картинці, або використовувати її для більш складних завдань.

ChatGPT: Яка сума середньодобового споживання м’яса для Грузії та Західної Азії?
ChatGPT: Дай відповідь на запитання I.1.a. Думай крок за кроком.
ChatGPT: Не могли б ви прочитати та підсумувати це мені весь цей документ?

Наприклад, додаток Be My Eyes використовує GPT-4 для опису зображень, які допомагають сліпим людям та людям зі слабким зором.

Він може допомогти вам з багатьма питаннями, пов'язаними з зображеннями, але не може дати вам поради щодо одягу для співбесіди, оскільки не знає контексту. Наприклад, якщо на фотографії зображені інгредієнти на кухонному столі, ChatGPT може запропонувати відповідний рецепт.

«Здається, що він, безумовно, набув певних здібностей», - каже Вінсент Коніцер, професор CMU,  який спеціалізується на штучному інтелекті і який почав експериментувати з новою мовною моделлю.

6. GPT-4 важче обдурити

Сучасні чат-боти можуть бути обманливими, навіть якщо вони правильно відповідають. Навіть невелика підказка може переконати їх, що вони діють погано або просто розповідають щось дивне.

ChatGPT навчився працювати з багатьма корисними підказками, надісланими користувачами OpenAI за останні два роки. Це робить нову модель кращою за її попередників щодо "фактичності, керованості та відмови від виходу за межі".

За словами OpenAI, GPT-3.5 (на якому працює ChatGPT) був "тестовим запуском" нової архітектури навчання, і вони використали уроки з цього для нової версії. Вони також краще передбачили можливості нової моделі, що зменшило кількість несподіванок.

Коли буде доступним GPT-4?

Підписники ChatGPT Plus (платної версії) з сьогоднішнього дня можуть користуватися GPT-4 на chat.openai.com з обмеженнями використання.

«GPT-4 currently has a cap of 100 messages every 4 hours»

OpenAI планує контролювати, скільки разів ми можемо використовувати ChatGPT, залежно від попиту та продуктивності системи.

Якщо буде більше трафіку на моделі GPT-4, то, можливо, OpenAI запровадить новий рівень підписки для тих, хто хоче використовувати GPT-4 більше.

Вони сподіваються, що в майбутньому зможуть надати певну кількість безкоштовних запитів GPT-4, щоб ті, хто не є підписниками, також могли її спробувати.

«Ми з нетерпінням чекаємо, коли GPT-4 стане цінним інструментом для покращення життя людей завдяки забезпеченню багатьох програм», — написали OpenAI.
«Попереду ще багато роботи, і ми з нетерпінням чекаємо вдосконалення цієї моделі за допомогою колективних зусиль спільноти, будуючи над нею, досліджуючи її та вносячи внесок у неї», — додали до попередніх слів.
«GPT-4, як правило, не знає про події, які відбулися після вересеня 2021 року», — кажуть в OpenAI.
Усі статті