Блог

«Боюся, що нейромережі замінять мене на роботі». Що робити?

5/5/23

Скільки часу потрібно людині, щоб намалювати картину або написати текст? Нейромережі можуть зробити це за кілька секунд.

Ви можете подумати: «Навіщо я потрібен роботодавцю, якщо ChatGPT може виконати майже будь-яку digital-роботу?».

Що насправді нас лякає в штучному інтелекті та як його не дати замінити нашу працю?

Фільми стають реальністю? Сьогодні ми дуже близько до сюжетів фантастичних фільмів, таких як «Термінатор» Джеймса Кемерона, «Зої» Дрейка Дорімуса, «Вона» Спайка Джонса, «Перевага» Воллі Пфістера та інших.

ChatGPT — це вражаючий прорив у простоті та доступності застосування технологій штучного інтелекту.

Виникає думка, що якщо ШІ стане досконалішим, то замінить реальних людей на робочих місцях. Художники першими почали протестувати проти нейромереж.

Нещодавно Ілон Маск, Стів Возняк та інші виступили за піврічну перерву в розвитку ШІ та створення відомства з контролю за штучним інтелектом.

Твердження про те, що штучний інтелект може вийти з-під контролю людини та що цей процес буде незворотнім, налякало багатьох. Глобальна автоматизація викликає тривогу через зміну та скорочення робочих місць.

Як вижити в кризі?

Книга «21 урок для 21 століття» від автора «Sapiens» Ювала Ной Харарі містить найважливіші запитання, з якими стикається людина в сучасному світі:

  • Як діяти, коли стикаєшся з абсолютно новими умовами?
  • Як опрацьовувати велику кількість інформації, яка на тебе звалюється і немає можливості її усвідомити й проаналізувати?
  • Як жити в світі, де невизначеність є не збоєм, а структурною особливістю?

На що ми насправді боїмося?

Обставини та реальність зовнішнього світу насправді нейтральні - ми самі надаємо їм негативне чи позитивне забарвлення, виходячи зі свого характеру та досвіду. Наші емоції пов'язані не стільки з фактом, який відбувається, а з тим, як ми про нього думаємо.

Страх перед тим, що штучний інтелект замінить людську діяльність, може бути наслідком критичного підходу до подій, що є корисним, оскільки дозволяє оцінювати ризики.

Але цей страх може бути наслідком також тривожності, іскаження когнітивних процесів, песимістичної оцінки ситуації. Він може бути пов'язаний з самооцінкою, здатністю довіряти собі та реальності. А також з травматичним досвідом минулого - коли щось не вийшло, було дуже важко і не було достатньо підтримки, як зовнішньої, так і внутрішньої.

Ми можемо думати таке:

  • «Я поганий у своїй справі»
  • «Мене можуть замінити легко»
  • «Я не унікальний, у мене мало досвіду, знань і умінь»
  • «Я не впораюся з життям»
  • «Усі навколо думають тільки про себе»

Стрес є новим для нашого тіла, і він має психофізіологічні наслідки. Він викликає викид адреналіну та норадреналіну й зниження активності неокортексу, відповідального за вищі нервові функції та усвідомлене мислення. Інформація швидко передається мигдаликоподібному тілу нашого мозку, яке має за завдання забезпечити наше виживання.

Цікаво, що наш мозок однаково реагує на реальну і уявну загрозу, і вмикає автоматичні стародавні реакції: біжи, бий або замри.

Як подолати страх перед нейромережами?

Щоб не допустити, щоб страх перед нейромережами та стурбованість про невизначене майбутнє вас переслідували, вам потрібно зміцнити свою стійкість.

Для цього ви можете поліпшити свій сон, споживаючи різноманітну та корисну їжу. Також важливо забезпечити собі достатню фізичну активність та записатись на курс «DIGITAL AI», щоб ви знали, як адаптуватись до нової реальності.

P.S. Якщо ви думаєте, що штучний інтелект може замінити вашу професію, то ви не помиляєтеся. ;) Ця стаття написана з використанням нейромереж зі штучним інтелектом.

Усі статті