Блог

Історія компанії OpenAI та як ChatGPT змінює світ

27/12/22

Що таке OpenAI?

OpenAI — дослідницька компанія, яка займається просуванням і розробкою «дружнього» штучного інтелекту. 

Минулорічні проекти ChatGPT та DALLE-2 змогли зробити штучний інтелект мейнстрімом, а тепер компанія Microsoft, планує інвестувати в цей бізнес 10 мільярдів доларів.

Але з чого все почалося? Який вплив має штучний інтелект? Коли роботи стануть розумними? Гаразд, ми не знаємо відповіді на останнє питання, але ви все одно дізнаєтеся багато нового. У сьогоднішній статті ми стряхнемо пил з нашої кришталевої кулі, щоб поглянути на історію OpenAI і на те, куди він рухається.

Коли було засновано компанію?

OpenAI з'явився на світ у 2015 році як спільна ініціатива Ілона Маска, Сема Альтмана, Грега Брокмана, Войцеха Заремби, Іллі Суцкевера та Джона Шульмана.

Місія була простою — розробити безпечні та відкриті інструменти штучного інтелекту, щоб розширити можливості людей.

З тих пір компанія створила вражаючу лінійку інструментів, включаючи DALL-E, генератор зображень зі штучним інтелектом, і CodexAI, що працює на GitHub's інструменті підказок коду CoPilot.

Минулого року OpenAI став найпопулярнішим брендом у технологічному просторі завдяки ChatGPT, потужному чат-подібному інструменту штучного інтелекту, заснованому на флагманській моделі компанії GPT-3.

Тож давайте відмотаємо час назад і подивимося, з чого все починалося в статті «Ранній період розвитку штучного інтелекту»

Open AI приєднується до гри

Через 65 років після проривної статті Тьюринга стрімке поширення систем штучного інтелекту викликало певні сумніви. Це також змусило деяких людей занепокоїтися про напрямок, в якому він рухається.

У 2015 році колишній генеральний директор Y Combinator Сем Альтман та бізнес-магнат Ілон Маск очолили ініціативу щодо безпечної та відкритої розробки штучного інтелекту. З цього і почалася історія OpenAI.

Сем Альтман та Ілон Маск під час розмови на заводі Tesla (Y Combinator)

Спочатку компанія була зосереджена на розробці штучного інтелекту для відеоігор та інших програм.

У 2016 році він випустив свої перші інструменти, набір інструментів з відкритим вихідним кодом для навчання з підкріпленням (RI) OpenAI Gym and Universe, який, по суті, був тестовим стендом для навчання штучного інтелекту.

Віртуальні тренувальні майданчики OpenAI для навчання штучного інтелекту таким складним рухам, як удари ногами та руками

Поворот та зростання (2017–2019)

У наступні два роки OpenAI зосередився на більш загальних дослідженнях та розробках ШІ.

У 2018 році компанія випустила статтю «Поліпшення розуміння мови за допомогою генеративного попереднього навчання», в якому представлено концепцію генеративного попереднього навчання (GPT).

GPT — це нейронні мережі, натхненні структурою та функціями людського мозку — навчені на великому наборі даних тексту, створеного людиною. Він може виконувати багато функцій, зокрема генерувати запитання та відповідати на них.

Початок розвитку ChatGPT

У будь-якому випадку… команда OpenAI вклала свої гроші та розробила GPT-1, свою першу модель мови, «навчену» на BookCorpus, що містить понад 7000 неопублікованих книг.

Зрештою модель перетворилася на GPT-2, більш потужну версію, навчену на 8 мільйонах веб-сторінок і містить 1,5 мільярда параметрів (навчених значень, які роблять можливим передбачення тексту).

На той момент компанія відмовилася від своєї високої мети «відкритого» ШІ (каламбур не призначений) та спочатку вирішила не випускати GPT-2 для громадськості.

Згідно з оголошенням у блозі OpenAI, команда побоювалася, що GPT-2 може використовуватися для написання шахрайських електронних листів або створення фейкових новин. І це мало сенс. Зрештою, велика влада супроводжується великою відповідальністю (дякую, Пітер Паркер).

У 2019 році OpenAI прийняла ще одне суперечливе рішення про перехід до організації з обмеженим прибутком і заснувала OpenAI LP, «гібрид комерційної та некомерційної організації».

DALL·E, GPT-3 та ChatGPT (2021–2023)

У 2021 році OpenAI випустила DALL-E, штучний інтелект, який використовує схожу архітектуру з GPT-2. Замість того, щоб генерувати текст, DALL-E — портманто WALL-E та іспанського художника-сюрреаліста Сальвадора Далі — міг створювати фотореалістичні зображення, здавалося б, із повітря.

Ілюстраційна дошка DALL-E 2

Щоб зробити це можливим, Microsoft розробила суперкомп’ютер для OpenAI, який включав 285 000 процесорних ядер і 10 000 графічних процесорів. Він також був №5 у рейтингу Top-500 суперкомп’ютерів.

Успіх GPT-3 породив ще одного замаскованого монстра.

У листопаді 2022 року OpenAI випустив ChatGPT, чат-бот мовної моделі, створений на основі GPT-3.

Одним із найбільш вражаючих аспектів ChatGPT є його здатність розуміти контекст — чат-бот може генерувати відповіді та коригувати їх на основі історії розмов. Це означає, що ви можете «тренувати» ChatGPT у ланцюжку розмов, щоб отримувати точніші відповіді.

Інтерфейс користувача ChatGPT від OpenAI

Для багатьох взаємодія з ChatGPT або DALL-E 2 — наступником DALL-E, випущеним того ж місяця — була першим (свідомим) і сюрреалістичним контактом зі ШІ. Це було не зовсім кохання з першого погляду. Але це зрозуміло одне: майбутнє за ШІ, і воно вже тут.

Монстр GPT-4

Розвиток технологій штучного інтелекту схожий на те, як спостерігати за малюком, який робить перші хиткі кроки. Це чарівно і тривожно, особливо якщо врахувати, що OpenAI вже працює над GPT-4. Порівняно з GPT-3, це буде більше схоже на підлітка за кермом 700-сильного суперкара, викраденого у мами та тата.

Щоб надати вам кращу картину, GPT-3 має 175 мільярдів параметрів, які дозволяють передбачати текст. ChatGPT4 може мати 100 трильйонів (за припущеннями), та його планується запустити в 2023 році.

Подобається нам це чи ні, але джин вийшов із пляшки — ШІ зруйнує багато галузей у найближчі роки. Ми можемо лише сподіватися, що початкова мета OpenAI все ще десь там.

Усі статті