Блог

Історія створення штучного інтелекту від ідеї до наших днів

14/12/22

Ранній період розвитку штучного інтелекту

Протягом всієї історії людства ми намагалися оживити об'єкти та надати їм людських якостей. Але першою людиною, яка по-справжньому просунулася в цьому напрямку, був Алан Тьюрінг.

Дослідження Тюрінга на початку 1950-х років заклали фундамент сучасної комп'ютерної науки. Штучний інтелект все ще був річчю з фантастичних романів, але цього було достатньо, щоб залучити більше блискучих умів на борт. До цієї компанії входив Джон Маккарті, який у 1956 році ввів термін «штучний інтелект».

Відновлена машина «Бомба», розроблена Аланом Тюрінгом. Пристрій дозволив британцям розшифровувати зашифровані німецькі повідомлення під час Другої світової війни (Антуан Тавено)

Штучний інтелект починає перемагати людину

Через два роки Маккарті та його колеги заснували проект зі штучного інтелекту в Массачусетському технологічному інституті (MIT). 

Після початкового інтересу фінансування припинилося, в основному через невтішні результати та обмеженість обчислювальних потужностей. Дехто називає цей період першою «зимою штучного інтелекту.

У 1990-х роках прогрес у машинному навчанні та обробці природної мови (NLP) знову привернув увагу до штучного інтелекту. І кілька рекламних трюків допомогли йому там залишитися.

У 1997 році комп'ютер «Deep Blue» від IBM переміг чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова у матчі з шести партій.

Гарі Каспаров змагається з шаховим комп'ютером «Deep Blue» від IBM у 1997 році

Початок 2000-х років підвищення уваги до великих даних (Big Data), більш досконалі алгоритми та збільшення обчислювальних потужностей. Двері до передових систем штучного інтелекту були широко відчинені.

Читайте далі «Що таке OpenAI, його історія та як ChatGPT змінює світ»

Усі статті