Блог

Glaze — захист художників від копіювання AI через маскування стилю

12/2/23

Не встиг вщухнути галас навколо NoAI у спільноті художників, як підвезли спосіб «захистити» свій арт від копіювання.

Glaze — це інструмент для «маскування стилю»

Ідея проста — «маскування» додає до зображень непомітний оку шум.

Glaze дозволяє художникам застосовувати «стильові маски» до свого мистецтва перед тим, як ділитися ним в Інтернеті. Він застосовує ледь помітні збурення до зображень, а коли їх використовують як тренувальні дані, вводять в оману генеративні моделі, які намагаються імітувати конкретного художника.

Взагалі, автори багато уваги приділяють тому, що ледь не кожен намагається вкрасти в незалежних художників їхній стиль, та час, який вони витратили на набуття навички, пішов даремно, тому що кожен може згенерувати арт у їхньому стилі за секунди.

Але вони не зачіпають позитивну сторону — генеративні моделі можуть слугувати натхненням або асистентом для спрощення роботи.

«Маскування» може підкласти свиню в датасети, тоді як людство стоїть на порозі дефіциту даних, .

Чому інструменти маскування від AI набирають обертів?

Останні моделі розповсюдження тексту в зображення, такі як MidJourney і Stable Diffusion, загрожують витіснити багатьох професійних художників.

Зокрема, моделі можуть навчитися імітувати художній стиль конкретних художників після «тонкого налаштування» на зразках їх мистецтва.

Результати опитувань та технічне підтвердження результативності

При дослідженні користувачів серед понад 1000 художників, оцінюючи їхні погляди на мистецтво штучного інтелекту, а також ефективність інструменту, його зручність у використанні та стійкість до збурень, і надійність у різних сценаріях і проти адаптивних контрзаходів.

Опитані художники та емпіричні результати на основі CLIP показують, що навіть за низьких рівнів збурення (p=0,05) Glaze дуже успішно порушує мімікрію за звичайних умов (>92%) і проти адаптивних контрзаходів (>85%).

Наразі проводять тестування моделі та її ще немає у відкритому доступі.

Усі статті