Блог

ChatGPT відновлює роботу в Італії: конфіденційність і засоби контролю

29/4/23

За декілька днів після анонсу OpenAI про набір засобів контролю конфіденційності для свого генеративного чат-бота ChatGPT, сервіс знову став доступним для італійських користувачів.

Наразі вони не отримують повідомлення про те, що сервіс «Вимкнено для користувачів в Італії». Замість цього їх зустрічає повідомлення про те, що OpenAI «Радий відновити роботу ChatGPT в Італії».

Також у спливаючому вікні користувачі повинні підтвердити, що вони досягли 18 років або 13 років і мають дозвіл батьків чи опікунів на використання сервісу — натиснувши на кнопку «Я відповідаю віковим вимогам OpenAI».

У тексті повідомлення також звертається увага на Політику конфіденційності OpenAI та міститься посилання на статтю довідкового центру, де, за словами компанії, надається інформація про те, «Як ми розробляємо і навчаємо ChatGPT».

Зміни в тому, як OpenAI представляє ChatGPT користувачам в Італії, покликані задовольнити початковий набір умов, встановлених місцевим органом захисту даних (DPA), щоб відновити обслуговування з регуляцією ризиків.

Чому Італії закрили доступ до ChatGPT?

Нагадаємо, що наприкінці минулого місяця італійська компанія «Garante» видала наказ про тимчасове припинення обробки даних у ChatGPT, заявивши, що вона занепокоєна тим, що сервіс порушує законодавство ЄС про захист персональних даних. OpenAI заблокував доступ користувачів з італійськими IP-адресами на початку цього місяця.

OpenAI зробила кроки, щоб надати європейцям можливість вимагати, щоб їхні дані не використовувалися для навчання ШІ (запити можна зробити через онлайн-форму) - і забезпечити їх "механізмами" для видалення їхніх даних.

Відновлення роботи сервісу в Італії тепер залежить від відповіді OpenAI на пропозиції «Garante» та інших регуляторів в Європі. Хоча це не єдиний орган захисту даних, що викликає занепокоєння, і на початку цього місяця регулятори блоку домовилися створити цільову групу, яка займатиметься ChatGPT з метою підтримки розслідувань і співпраці щодо будь-яких правозастосовних заходів.

OpenAI пояснив, що розширив інформацію для європейських користувачів і не користувачів, змінив і уточнив кілька механізмів і розгорнув гнучкі рішення, щоб дозволити користувачам і не користувачам здійснювати свої права. На основі цих поліпшень OpenAI відновила доступ до ChatGPT для італійських користувачів.

Що каже OpenAI? 

Вони вирішили деякі питання, які порушив «Garante», та хотіли б поділитися цим:

  • Опублікували нову статтю в довідковому центрі, де розповідаємо, як збираються та використовуються дані про навчання.
  • Зробили «Політику конфіденційності» більш помітною на домашній сторінці OpenAI та на сторінці входу в ChatGPT.
  • Зробили форму відмови від користувацького контенту більш помітною в статтях довідкового центру та «Політиці конфіденційності».
  • Продовжують відповідати на запити про конфіденційність через електронну пошту, як і раніше, але тепер також мають нову форму для користувачів з ЄС, щоб вони могли скористатися своїм правом на заперечення проти використання їх персональних даних для навчання наших моделей.
  • Ми створили інструмент для перевірки віку користувачів в Італії при реєстрації.

Ми дуже вдячні «Garante» за співпрацю і сподіваємося на подальші конструктивні дискусії з вами.

Персональні дані у ChatGPT

У статті довідкового центру OpenAI розповідається, що компанія використовувала персональні дані для навчання ChatGPT. Компанія стверджує, що не мала наміру цього робити, але дані випадково потрапили в Інтернет. Вона детально пояснює свої дії в статті "Як розробка ChatGPT відповідає законам про конфіденційність?", де зазначає, що використовувала дані законно, оскільки хотіла, щоб її чат-бот був корисним, не мала вибору, оскільки для створення технології штучного інтелекту потрібно було багато даних, і не мала наміру негативно впливати на окремих людей.

Компанія базує свої дії на законних інтересах відповідно до законів про конфіденційність, таких як GDPR. Вона завершила оцінку впливу на захист даних, щоб гарантувати, що збирає і використовує інформацію законно і відповідально. Компанія не використовує ці дані для створення профілів фізичних осіб, зв'язку з ними або реклами, а також не намагається їм щось продати.

Італійський наглядовий орган розслідує це питання. «Garante» очікує від OpenAI виконання додаткових вимог, викладених у наказі від 11 квітня, а саме: впровадження системи перевірки віку і проведення інформаційної кампанії для інформування людей про обробку їхніх даних.

Усі статті