Блог

Новий трек Drake та The Weeknd просто вибухнув — але це робота ШІ

17/4/23

Пісня з голосами Дрейка та The Weeknd під назвою «Heart on My Sleeve» зібрала понад 250 000 прослуховувань на Spotify та 10 мільйонів переглядів на TikTok. Але ці два відомі музиканти не мають до неї жодного стосунку — пісню створив художник на ім'я «Ghostwriter» за допомогою штучного інтелекту.

Дрейк і The Weeknd ще не відреагували на пісню, але нещодавно Дрейк прокоментував музику, згенеровану штучним інтелектом, яка спотворює його голос.

Коли Дрейк помітив, що його ШІ-модель співає пісню «Munch» гурту Ice Spice, він написав у своїй історії в Instagram: «Це остання крапля, штучний інтелект». Можливо, він просто жартував, але він далеко не перший великий артист, який підняв питання про зростаючу кількість підроблених пісень.

Які були гучні випадки порушень авторських прав?

У 2020 році агентство Джей-Зі Roc Nation подало позови про порушення авторських прав проти завантажених на YouTube згенерованих штучним інтелектом підробок Джей-Зі, але YouTube зрештою відновив ці відео.

А минулого тижня те саме сталося з Емінемом: компанія UMG, яка представляє обох цих реперів, оголосила про порушення авторських прав на створені штучним інтелектом відео на YouTube, де Емінем читає реп про котів.

Законодавство про авторське право недостатньо технологічно розвинене, щоб мати конкретні настанови щодо генеративного ШІ.

Але в тому вигляді, в якому воно існує зараз, трансформаційна пародія дозволена. Однак ці закони дуже відкриті для інтерпретації, оскільки уявлення про те, що робить твір «трансформаційним», є суб'єктивним, а прецедентного права для створення прецеденту небагато —історично багато з цих справ вирішувалися ще до того, як потрапляли до судді.

Як запобігти поширенню музики, створеної штучним інтелектом?

Нещодавно UMG зробила кроки, щоб запобігти поширенню музики, створеної штучним інтелектом, яка обкрадає її виконавців. Згідно з повідомленням Financial Times, UMG звернулася до стрімінгових сервісів, таких як Spotify, з проханням не дозволяти компаніям зі штучного інтелекту використовувати її музику для тренування своїх моделей.

«Ми несемо моральну та комерційну відповідальність перед нашими артистами, щоб запобігти несанкціонованому використанню їхньої музики та не допустити, щоб платформи поглинали контент, який порушує права артистів та інших творців», - йдеться в заяві представника UMG.

Представник UMG зазначив, що поява музики, створеної штучним інтелектом, «ставить питання про те, на чиєму боці історії хочуть бути всі зацікавлені сторони музичної екосистеми: на боці артистів, шанувальників і людського творчого самовираження або на боці глибоких підробок, шахрайства і відмови артистам в належній компенсації».

Наразі підроблена пісня Drake та The Weeknd залишається на Spotify, але це може тривати недовго.

Усі статті